22-1hoog. De tweeling Harold en Paul Duizend wordt genoemd in een film, in boeken en op een plaquette.
In de documentaire Herinneringen aan een vermoord kind verfilmde Willy Lindwer de lotgevallen van een aantal Joodse kinderen die vanuit Nederland zijn gedeporteerd en vermoord. Aan negen van hen worden herinneringen opgehaald, onder andere aan Harold en Paul. Vroegere niet-joodse klasgenoten, buurtkinderen en vriendjes vertellen over hun vermoorde Joodse vriendje en vriendinnetje. De documentaire (Joodse Omroep, 2012) is gebaseerd op het boek ‘In Memoriam, De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942-1945’ van Guus Luijters en Aline Pennewaard (2012).

Harold en Paul waren leerlingen van de 1e Montessorischool aan de Corellistraat. In deze school is een plaquette aangebracht waarop zij vermeld staan. Hun namen komen ook voor op twee van de koffers van het kunstwerk ‘In Memoriam’ van Willem Volkersz.
Herinnering van leeftijdsgenoot Eddy Posthuma de Boer: ‘Mijn sterkste herinnering aan het (Olympia)plein dateert van 1943. Het begon ermee dat er werd aangebeld bij ons op de Marathonweg. Soldaten of agenten, ik weet het niet meer, maar ze waren in uniform. Of er Joden waren bij ons. Dat was niet zo. Die dag ben ik de Marathonweg afgelopen tot aan het Olympiaplein. Daar zag ik een heleboel trams staan, lijn 24. En plotseling zag ik tot mijn schrik in zo’n tram twee jongens uit mijn klas van de Cornelis Krusemanschool, Paul Duizend, ik zat naast hem in de klas, en zijn tweelingbroer Harold. We hebben nog gezwaaid naar elkaar. Wat er met ze ging gebeuren, wist ik natuurlijk niet, maar er was dat gevoel van onheil, van: dit deugt niet. Mijn vader wist dat evenmin. Die vroeg zich in die tijd vooral af hoe hij zijn kinderen kon beschermen. We reageerden zoals alle gezinnen in die tijd: we kapselden ons in. We probeerden zoveel mogelijk het alledaagse te behouden. Nee, Paul en Harold Duizend zijn niet teruggekomen.’ Uit: Kinderkronieken 1940–1945, Eddy Posthuma de Boer. Bron: JM.

Cees Nooteboom memoreert Paul en Harold Duizend op pag. 112 van zijn boek ‘Nootebooms hotel’ (Amsterdam 2002) in een essay over zijn vriend fotograaf Eddy Posthuma de Boer, klasgenoot van Paul en Harold Duizend. Bron: JM.
‘Wij schelen maar iets van twee jaar, en net als ik heeft hij als jongen de oorlog meegemaakt, te jong om mee te (moeten) doen, te oud om niet te zien wat er gebeurde. Zo herinnert hij zich de razzia’s, en kinderen die na het weekend ineens van school verdwenen waren. Harold en Paul Duizend bijvoorbeeld. Later zal hij op de dodenlijst in het Joods Historisch Museum hun namen zoeken en te weten komen dat ze op 2 juli 1943 in Sobibor zijn omgekomen.’ Bron: Nooteboom.